Activiteitenkalender

De activiteiten waar ik aan meewerk, vind je ook op andere media, zoals de agenda’s van IVN Leidse regio, Merenwijkpark en mailing Merenwijkagenda. Soms bericht Sleutelstad, een krant of andere media erover.

2023

Elke 2e zaterdag van de maand | zaterdag 9:30 – 11:30

Rapen bij het Joppe
Iedere maand rapen we afval op de Strengen en Tengnagel. We verzamelen bij het hek aan het begin van Tengnagel. Ik zorg voor de grijpers, zakken en handschoenen. Je hoeft je hiervoor niet aan te melden. Info en verslagen staan op de site van Merenwijkpark.

Elke 2e zaterdag van de maand in herfst en winterseizoen | zaterdag 10:00 – 14:00

blik op beheerterrein Strengen

Beheer op de Strengen
In de wintermaanden kun je meehelpen met het open houden van het westelijke deel van de Strengen. Mail de beheergroep wanneer je mee wilt doen.

2022

Elke 2e zaterdag van de maand in 2022 | zaterdag 9:30 – 11:30
Rapen bij het Joppe
Iedere maand rapen we afval op de Strengen en Tengnagel.
We verzamelen bij het hek aan het begin van Tengnagel. Ik zorg voor de grijpers, zakken en handschoenen. Je hoeft je hiervoor niet aan te melden. Info en verslagen staan op de site van Merenwijkpark.

21 december 2022 | woensdag 10:00 – 16:00
Leiden European City of ScienceHOUT – Dag 355
Leiden is in 2022 European City of Science. Iedere dag heeft een eigen thema en op 21 december is het thema HOUT. Op deze dag geef ik begeleide bomenspeurtochten in Wijkbos Merenwijk, kun je boompjes oogsten en zelf luisteren naar wat bomen te vertellen hebben. Programma.

16 oktober 2022 | zondag 14:00 – 17:00 en een herhaling op 22 december 2022
Ontdek Voedsel om de Hoek op de Voedselmarkt
Om de hoek is van alles te eten. Dat vergeten we weleens, wanneer alles kant en klaar in de supermarkt ligt. Kijk, proef en leer over voedsel uit je eigen buurt! Op deze site staat het aanbod, zoals hoe je zelf groente kunt kweken op balkon, vensterbank en tuin; waar je lokaal voedsel kunt kopen; Waar voedselbossen in Leiden zijn en To good to go Tips.
Bij de Parelvissers, Bizetpad 8 in Leiden.

30 september 2022 | vrijdag 16:00 – 18:00
Leiden European City of ScienceTIJD – Dag 273
Leiden is in 2022 European City of Science. Iedere dag heeft een eigen thema en op 30 september is het thema TIJD. En ik neem mensen mee in een reis door de tijd, vanaf het Dorpscentrum van Oegstgeest. Van Oerknal tot nu en 100 jaar de toekomst in, beleven we de tijd met een hoorspelwandeling, genaamd De Tegentijd van de Turnclub.


15 september 2022 | vrijdag 13:00 – 18:00Plekberaad

Op 15 september tijdens het derde Plekberaad van Leiden European City of Science 2022 hebben zo’n vijftig Leidenaren zich verdiept in de toekomst voor de stad, met als thema ‘Samen-Wonen-Leven’. Hierbij mocht ik 1 van de 4 gespreksleiders zijn. Het Plekberaad is een initiatief van het Ministerie van de Toekomst, Lab Toekomstige Generaties en de Turnclub en was ook de aftrap van de Nationale Week voor Toekomstige Generaties. Dit is het korte verslag.
In deze TED-talk vertelt Eva Rovers erover.

27 augustus 2022
Vleermuisexcursie
Aankondiging in Leids Nieuwsblad (p9) met een foto in de collectietoren van Naturalis, met een vleermuisje in mijn hand. Net als in 2018 organiseer ik deze excursie in wijkpark Merenwijk.

29 april 2022 | vrijdag 10:00 en 16:00
Leiden European City of ScienceOERKNAL – Dag 119

Leiden is in 2022 European City of Science. Iedere dag heeft een eigen thema en op 29 april is het thema OERKNAL. En ik neem mensen mee in een reis door de tijd. In de ochtend vanaf het Dorpscentrum van Oegstgeest en in de middag starten we bij Kinderboerderij Merenwijk. Van Oerknal tot nu en 100 jaar de toekomst in, beleven we de tijd met een hoorspelwandeling, genaamd De Tegentijd van de Turnclub.

28 februari 2022 | maandag 19:30 – 22:00
Meewerken aan organisatie gemeenteverkiezingsbijeenkomst Groene ideecafe

30 januari 2022 | zondag 9:30 – 12:00
Oogstochtend van boompjes in Wijkpark Merenwijk
Onder de vlag van Meerbomen.nu en IVN organiseer ik een oogstochtend. Bij het begeleiden van het oogsten krijg ik hulp van mijn teamleden: Ronald en Fanny. Iedereen is van harte welkom om te helpen. Een deel van de oogst gaat mogelijk naar Joost van Schie, boer op de Eenzaamheid. Tijdens het oogsten kunnen er Leidenaren langs komen, die een boompje halen voor in hun tuin. Zij zijn tijdens het Tuinvogelwebinar aangespoord om een boompje op te halen, zodat ze later meer vogels in de tuin krijgen. De helpers mogen natuurlijk zelf ook iets meenemen.
Info en aanmelding voor het meehelpen gaat via IVN Leidse regio.

18 januari 2022 / zaterdag 11:00
Boompjes ophaalmoment
In de bomenhub staan tijdelijk de geoogste boompjes ingekuild. De hub moet nu leeg voor de volgende oogstdag op 30 januari. Wil je een boompje? Mail mij even. Wil je weten wat er in de hub staat, neem dan een kijkje in de bomenplanner van Meerbomen.nu. Met een account informeert meerbomen.nu welke activiteiten er nog meer in de buurt zijn en zo kun je ook een besteling bij me doen.

10 januari 2022 / maandag 19:00
Natuurgidsenopleiding officiële start
Begin 2021 is het docententeam begonnen met de voorbereiding van de Natuurgidsenopleiding van IVN in de Leidse regio. Het docententeam bestaat uit ruim 15 gedreven mensen, waar ik er eentje van ben. Vandaag is de eerst lesavond en we hebben er allemaal veel zin in de komende anderhalf jaar, die de opleiding duurt.

27 december tot en met 7 januari | wanneer kinderboerderij open is
Kerstballentocht in Wijkpark Merenwijk
Met een boekje met vragen in de hand, speur je naar mogelijke antwoorden in het park. Het onderwerp is ‘weer en wind’. Het boekje is op te halen bij Theehuis Trotse Pauw & Meer op het terrein van Kinderboerderij Merenwijk. De gevonden letter vormen samen een zin. Maak deze zin af en lever het antwoordvel in bij het theehuis. Dan krijgen de kinderen een gratis warme chocolademelk om lekker op te warmen.

2021

29 december 2021 | woensdag 9:30 – 16:30
Oogstdag van boompjes in Wijkpark Merenwijk voor de jeugd
Onder de vlag van Meerbomen.nu en IVN organiseer ik een oogstdag voor de jeugd, omdat die bij de bestaande coronaregels wel samen mogen oogsten. Bij het begeleiden van het oogsten krijg ik hulp van mijn nieuwe teamleden: Ronald en Fanny. De oogst is 500 boompjes, waarvan een deel alweer in tuinen staat. In januari is er een ophaaldag voor de rest van de boompjes, zodat de bomenhub weer leeg is. Wil je meedoen met oogsten meld je dan aan bij Meerbomen.nu en dan zie je direct waar nog meer in de buurt te oogsten is.

11 december 2021 | zaterdag 16:00 – 17:30
Tegentijd wandeling in de Merenwijk
Audiowandeling door de groene Merenwijk. Al wandelend luister je een uur naar een verhaal over onze immens lange geschiedenis, en hoe ons handelen gevolgen heeft voor wat er voor ons ligt. Je gebruikt hiervoor je eigen mobiel en oortjes. Daarna volgt een korte workshop. Deelname is € 10,-.
Meld je hier aan voor de Tegentijd-Tocht of mail je deelname naar mij.


10 december 2021 | vrijdag 9:30 – 11:30
Rapen bij het Joppe
Iedere maand rapen we op gepaste afstand van elkaar afval op de Strengen en Tengnagel.
We verzamelen bij het hek aan het begin van Tengnagel. Ik zorg voor de grijpers, zakken en handschoenen. Je hoeft je hiervoor niet aan te melden. Info en verslagen staan op de site van Merenwijkpark.

27 november 2021 | zaterdag 10:00 – 16:30
Oogst-, haal- en brengdag van boompjes in Wijkpark Merenwijk
Elke tuin verdient een kruin is het motto van de gemeente Leiden.
Samen met meerbomen.nu organiseren ze de dag en ik help mee als Oogstbegeleider. Ondanks het slechte weer oogsten we, samen met wethouder Ashley North, zo’n 400 boompjes, die allemaal een nieuwe plek gekregen hebben.
Sleutelstad maakte een mooie reportage over het halen en brengen van de boompjes.

22 november – 7 december 2021
10 Klimaatchallenge-lessen in Wassenaar
In Wassenaar zijn alle groep 7 en 8 leerlingen en alle brugklassers aan de slag gegaan met het verzinnen van oplossingen om wateroverlast te voorkomen. Dat zijn 35 klassen met een kleine 1000 leerlingen. In februari 2022 presenteren de ontwerpteams hun beste oplossingen aan de Gemeente Wassenaar, Schooladviesdienst Wassenaar, Hoogheemraadschap van Rijnland en Nationaal Park Hollandse Duinen.
Ontwerpen in de Klas ontwikkelde de Klimaatchallenge voor Stichting Techniekmenu, die gevraagd was door de Wethouder voor Duurzaamheid en Onderwijs van Wassenaar.

24 september – 4 november 2021
Eerste reeks Natuurwijsdagen voor Bredeschool Merenwijk
Dit schooljaar geef ik aan 4 groepen Natuurwijsles. Ze gaan 3 dagen mee naar buiten, naar Wijkpark Merenwijk en soms naar een andere plek. Groep 7-8 heeft grondboringen gedaan en bodemdieren gezocht en bekeken. De Wereldklas leert bomen kennen en alles wat eromheen leeft. Groep 4-5 en 5-6 planten bloembollen en vieren daarmee het 50-jarig bestaan van de Merenwijk, leren hoe je de leeftijd van een populiertak kunt weten en zoeken paddenstoelen. We doen natuurlijk nog veel meer, zoals het kringloopspel en bomenklimmen.

20 juni 2021
Buurttuinendag en opening van de Genietommetjes
Door corona leek het niet te kunnen, maar toch hebben we met 15 tuinen de Buurttuinendag georganiseerd. Bij de opening van de dag werden de buurttuiniers van de oudste buurttuin op het Lobeliadal door de wethouder in de bloemetjes gezet. Daarna opende wethouder Damen de Genietommetjes. De Genietommetjes is een wandeling met onverwachte doorsteekjes langs de buurttuinen in de Merenwijk. Begon het ommetje met 18 tuinen, ondertussen zijn er 23 mooie voorbeelden van buurttuinen opgenomen in de wandeling en is er ruimte om nog meer tuinen op te nemen. De buurttuinen in de Merenwijk hebben een site waarop alle informatie te vinden is.

26 april en 29 mei 2021
Afspraken voor artikel in het Merenwijk Magazine
Tijdens de vele feestelijkheden ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Merenwijk is het Merenwijk Magazine gepresenteerd (filmpje). In dit dikke magazine staan prachtige verhalen over heel bekende en minder bekende Merenwijkers die dit stadsdeel maken tot een plek waar het fijn is om te wonen. In april neem ik Saskia Klaassen mee voor een wandeling in het park, waar ze mee interviewt en in mei sta ik in een echte fotoshoot van Stefanie uit den Boogaard, zodat er mooie foto’s komen in het prachtig geworden Merenwijk Magazine. In het magazine staan ook verhalen over ‘Zwerven langs de buurttuinen’, de buurttuinendag en opening van de Genietommetjesroute op 20 juni.

  • Oprichten tijdelijke Werkgroep Bomenverordening 2021
  • Organiseren Groene Ideecafe over bomen feb 2021 online
  • Groene daken en biodiversiteit – presentatie bij wijkvereniging Merenwijk
  • ‘Mooie groene wijk’ presentatie bij ALV wijkvereniging Merenwijk