Groen een tweede leven geven

Elk jaar gaan er honderden voetbalvelden aan bestaande planten en struiken verloren. Bij verhuizingen, renovatie en bouw is veel aandacht voor hergebruik van materiaal en behoud van bomen. Daarbij zien we meestal de planten (van bodembedekker tot jonge boom) over het hoofd. Die worden gerooid of verdwijnen onder de grond. Daarna kopen we rustig nieuwe.
Bij het onderhoud van straten, parken en tuinen schoffelen en rooien we er op los. Ook dan verdwijnen er planten, struiken en jonge boompjes in de kliko of op de composthoop.

Kan dat anders? Jazeker. Er zijn genoeg initiatieven die laten zien dat groen ter herplanten is.

Planten in de bouw
Met Struikroven redden ze het bestaande groen uit voor- en achtertuinen en geven het in de omgeving een nieuwe bestemming. Dit doen ze samen met bewoners en scholen uit de buurt in opdracht van woningcorporaties, projectontwikkelaars of gemeenten. Het groen krijgt een tweede leven in tuinen van omwonenden, op plekken in de openbare ruimte of tijdelijk in een Roverstuin.
Kijk op Struikroven.nu voor meer info en neem voor Leiden en regio Hollands-Midden contact op via struikrovers071 @ gmail.com.

Alle planten die je nu ziet groeien en bloeien hebben bewezen dat ze op een goede plek staan. Alleen vinden wij het even geen geschikte plek. Deze planten geven wij graag een tweede leven.

Jonge boompjes in parken
Met Meerbomen.nu oogsten ze jonge boompjes die anders gerooid worden of wegkwijnen. Deze jonge boompjes hebben een lengte van boven je knie tot en met (ongeveer) je hoofd. Ze staan binnen een meter afstand van een pad, groeien aan een walkant of in een tijdelijk onbeheerd bos of park. Door ze te oogsten redden we ze van de maai- en rooi-werkzaamheden en krijgen ze bij boeren, burgers en buitenlui een tweede leven via Meerbomen.nu.
Zo nu en dan zijn er ook doneerdagen, waarbij iedereen jonge boompjes uit eigen tuin mag brengen.
Kijk op Elke tuin een kruin voor meer info, op Meerbomen.nu voor algemene info en neem voor Leiden en omstreken contact op via bomenuithetpark @ gmail.com en dan helpen ze je verder aan de juiste contactpersoon.

Bloembollen uit de supermarkt
Op verschillende plaatsen in en om Leiden kun je uitgebloeide bloembollen in een asiel doen in plaats van in de GFT-bak. Het gaat om blauwe druifjes; narcissen; hyacinten; krokussen; iris; tulpen (die niet uit de tuin komen!) en amaryllus met het blad er nog aan. Sinds mensen ook weten dat je deze bollen uit de bak mag halen, lijkt het asiel zich vanzelf weer te legen. Dat wat overblijft gaat uiteindelijk naar Hoeve Cronesteyn, dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking. Zij zorgen dan dat deze bollen een 2e leven krijgen.
Een verhaal over mijn bloembollenasiel staat hier, maar verder is er alleen een krantenartikel van. Kijk dus goed rond of je ergens een bloembollenasiel ziet staan.

Stekjes, zaden en planten uit buurttuinen
Met de buurttuinen (openbare tuinen die door omwonenden worden onderhouden) ruilen en delen we allemaal interessante planten. Want ook daar worden planten uitgedund, gestekt en gescheurd en heeft iedereen een groenoverschot. Net als op de volkstuinen, in het Singelpark, bij de Stadslandbouw, voedselbossen etcetera.
Kijk op AandeSlag voor meer info over de mogelijkheid van tuinen in openbaar groen, als buurttuinen, geveltuinen en boompspiegels. Is je vraag minder specifiek dan kun je deze via Facebook of via groendichterbij071 @ gmail.com

Hierboven staan allemaal manieren om groen circulair te krijgen en meer dan dat.

Mijn streven gaat verder. Hoe mooi zou het zijn dat ook het groen bij groot onderhoud van de straten en parken een tweede leven kan krijgen. Dat bij de acties als Tegelwippen en Steenbreek, bij nieuwe geveltuinen en boomspiegels gebruikte planten op de lege plekken komen. Dat er meer fruitbomen komen en er op bedrijfsterreinen groente wordt verbouwd. Dat de gemeente weer zelf haar boompjes en planten gaat kweken. Dat Leiden een gevulde stekjesroute heeft en dat er op meerdere plekken een buitenplantenasiel is. Dat Leiden in feite 1 grote Kweektuin is, waardoor het groen in de stad de overhand heeft en de stad een gezonde fijne plek is voor mensen, dieren en planten.

Doe je mee?

Mijn andere groene sociale projecten