Groen Circulair

… Groen een tweede leven geven …

Elk jaar gaan er honderden voetbalvelden aan bestaande planten en struiken verloren. Bij verhuizingen, renovatie en bouw is veel aandacht voor hergebruik van materiaal en behoud van bomen. Daarbij zien we meestal de planten (van bodembedekker tot jonge boom) over het hoofd. Die worden gerooid of verdwijnen onder de grond. Daarna kopen we rustig nieuwe.
Bij het onderhoud van buurten, straten, parken en tuinen schoffelen en rooien we er op los. Ook dan verdwijnen er planten, struiken en jonge boompjes in de kliko of op de composthoop.

Kan dat anders? Jazeker.
Met spullen en in de bouw denken we steeds meer circulair. Dat kan ook met bomen, struiken en planten.
Het model hieronder is een toepassing van het 10R-model (van het Utrecht Sustainability Institute) op groen. Hoe hoger de R, hoe meer je de waarde van bomen en ander groen in tact houdt. Bedenk daarbij wel dat niet elke seizoen en elke boom of plant geschikt is voor verplanten.

De Greenpaper, waarin dit model wordt uitgelegd is op te vragen bij Insert.

Alle planten die je nu ziet groeien en bloeien hebben bewezen dat ze op een goede plek staan. Alleen vinden wij het even geen geschikte plek. Deze planten geven wij graag een tweede leven.

Ik help bij een aantal initiatieven die dit in de praktijk brengen

Jonge boompjes oogsten
Met Meerbomen.nu oogst ik jonge boompjes die anders gerooid worden of wegkwijnen. Ze staan binnen een meter afstand van een pad, groeien aan een walkant of in een tijdelijk onbeheerd bos of park. Door ze te oogsten redden we ze van de maai- en rooi-werkzaamheden en krijgen ze bij boeren, burgers en buitenlui een tweede leven. Op de kalender van Meerbomen.nu. staan oogstdagen, waarbij je zelf mee kunt helpen met oogsten. Zo nu en dan zijn er ook doneerdagen, waarbij je jonge boompjes uit eigen tuin mag brengen.

In 2020 startte ik met oogsten in Wijkpark Merenwijk.
Sinds 2022 oogst ik ook jonge boompjes met scholen.
Neem contact met me op wanneer je meer wilt weten.

De gemeente Leiden houdt sinds 2021 een jaarlijkse oogstdag voor haar burgers, met de aansprekende titel: Elke tuin een kruin.

Herplanten in de bouw
Bij sloop en bouwwerkzaamheden is aandacht voor bomen verplicht, maar er is ook steeds meer aandacht voor heesters en planten. Met Struikroven redden ze het bestaande groen uit voor- en achtertuinen en geven het in de omgeving een nieuwe bestemming. Dit doen ze samen met bewoners en scholen uit de buurt in opdracht van woningcorporaties, projectontwikkelaars of gemeenten. Het groen krijgt een tweede leven in tuinen van omwonenden, op plekken in de openbare ruimte of tijdelijk in een Roverstuin. Op Struikroven.nu staat hier meer info over. Voor Leiden en regio Hollands-Midden mag je met mij contact opnemen.

Bloembollen hergebruiken
Op verschillende plaatsen in en om Leiden kun je uitgebloeide bloembollen in een asiel doen in plaats van in de GFT-bak. Het gaat om blauwe druifjes; narcissen; hyacinten; krokussen; iris; tulpen (die niet uit de tuin komen!) en amaryllus met het blad er nog aan. Sinds mensen ook weten dat je deze bollen uit de bak mag halen, lijkt het asiel zich vanzelf weer te legen. Dat wat overblijft gaat uiteindelijk naar Hoeve Cronesteijn, dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking. Zij zorgen dan dat deze bollen een 2e leven krijgen.

Mijn bloembollenasiel hangt in het voorjaar bij Kinderboerderij Merenwijk.
En in het voorjaar komt sinds 2021 een 50 in tulpen op, die kinderen van de Bredeschool Merenwijk samen met mij geplant hebben tijdens lessen Natuurwijs.

Stekjes, zaden en planten uit buurttuinen
Met de buurttuinen (openbare tuinen die door omwonenden worden onderhouden) ruilen en delen we allemaal interessante planten en kennis in onze speciale Leidse appgroep. Want ook daar worden planten uitgedund, gestekt en gescheurd en heeft iedereen een groenoverschot.
Op Facebook wordt door buurttuinen nog meer met elkaar gedeeld.


Hierboven staan manieren om groen circulair te krijgen

Mijn streven gaat verder. Hoe mooi zou het zijn dat ook het groen bij groot onderhoud van de straten en parken een tweede leven kan krijgen. Dat bij de acties als Tegelwippen en Steenbreek, bij nieuwe geveltuinen en boomspiegels gebruikte planten op de lege plekken komen. Dat er meer fruitbomen komen en er op bedrijfsterreinen groente wordt verbouwd. Dat de gemeente weer zelf haar boompjes en planten gaat kweken. Dat Leiden een gevulde stekjesroute heeft en dat er op meerdere plekken een buitenplantenasiel is. Dat Leiden in feite 1 grote Kweektuin is, waardoor het groen in de stad de overhand heeft en de stad een gezonde fijne plek is voor mensen, dieren en planten.

Doe je mee?

Mijn andere groene sociale projecten